Kan vi bremse digital dermatitt?
Prosjektet «Smittsomme klauvsjukdommer i Vestlandet Nord» ble startet for å se om det var mulig å bremse spredningen av digital dermatitt (DD).
Med programmet SimHerd som er en del av Tine Besetningsplan kan en simulere ulike strategier for bruk av REDX og bruksdyrkryssing. Det skal bli nok kviger til påsett selv om kvigeoppdrettet reduseres og kjøttproduksjonen økes.
Kurompa samdrift i Bø er en far/sønn-samdrift. Arne Hegnastykket etablerte samdrift i 2008 med sønnen Niri som forpakter gården til ei tante. Nytt fjøs med 58 kuliggebåser ble bygd i 2011. Begge er opptatt av å hente ut marginer i drifta. Med et generasjonsskifte på trappene er det enda viktigere å styrke det økonomiske grunnlaget for de som skal ta over.
Les hele reportasjen fra Busklap 2/2024 HER
Prosjektet «Smittsomme klauvsjukdommer i Vestlandet Nord» ble startet for å se om det var mulig å bremse spredningen av digital dermatitt (DD).
I dagens situasjon med økt behov for melk og underskudd på drektige kviger i markedet er det viktigere enn noen gang å ha et bevisst forhold til kvigeoppdrettet.
Økonomisk blir det endå meir å hente på bruksdyrkryssing frå nyttår. Men kva slags rase og sædtype skal du bruke?
Antibiotikaresistente bakterier kan overføres fra dyr til mennesker og omvendt. For å beholde den gunstige situasjonen vi har i Norge, må vi holde forbruket av antibiotika på et lavest mulig nivå samtidig som vi forebygger at antibiotikaresistente bakterier får etablere seg i husdyrpopulasjonen.
Tankmelkprøver fra alle danske melkebruk i desember viser at 75 prosent har hatt blåtungesmitte på fjøset.